Anthony Bourdain mówi o własnej pracy

Mistrz kuchni Anthony Bourdain mówi, co najbardziej zmieniło jego karierę

Gdyby jakiś człowiek 20 lat temu mówił Anthony'emu Bourdain, że będzie znanym na cały świat szefem kuchni, będzie konsumował kolację z Barackiem Obamą i stanie się gwiazdą jednego z najlepszych filmów o gospodarce w historii, Bourdain zapewne uznałby wówczas za żart i przybył dalej próbować swoich mocy jako szeregowy kucharz w jednej z nowojorskich restauracji.

Bourdain zdobył sławę już po 40-tce, dzięki książce "Świat od kuchni", wydanej w 2000 roku. Bestseller dał Bourdainowi finanse i rozpoznawalność, za jakimi szły nowe propozycje zawodowe - między innymi wkład w programach telewizyjnych i produkcja serialu na motywach książki.

Wielka zmiana Bourdaina

Jak jednak mówił Bourdain w rozmowie z Business Insiderem, dopiero w wieku 60 lat, uzyskał leżący wewnątrz spokój. Człowieka, który napisał "Świat od kuchni", Bourdain "już nie zna".

Doskonale znałem gościa, który napisał "Świat od kuchni", ale on już nie jest mną. Nie gotuję się już z wściekłości. Nie żyję już po malutkim świecie. Wcześniej miałem bardzo ograniczoną wizję, spojrzenie na to, jaka jest rzeczywistość za kuchennymi drzwiami, nie miałem o naszym pojęcia.

Nigdy odrzucić żyłem ze zwykłymi ludźmi. Żyłem w świecie restauracji całą swoją dorosłość.

Momentem, który kompletnie odmienił jego życie - i karierę - były narodziny córki Ariany w dwa tysiące siedem roku. Jak określa wówczas Bourdain, przestał wtedy okazać się gwiazdorem.

To była wielka ulga na różnych płaszczyznach. Powiedzieć, że dziecko zmienia życie, to za mało. Po prostu nie zaakceptować jesteś już jedyną jednostką, o której myślisz i na której ci zależy.

Nie jesteś obecnie najważniejszą osobą w domu. Całokształt kręci się wokół pociechy. I to zmienia całokształt.

Paradoksalnie, narodziny córki pozytywnie wpłynęły również dzięki karierę Bourdaina. Jak wyjaśnił, odstawienie ego na bok pozwoliło mu rozważać propozycje zawodowe, na które wcześniej odrzucić potrafił się zdecydować a mianowicie jak na przykład egzystencja rzecznikiem producenta whiskey bądź występ w "Top Chef".

- Otrzymuję propozycje na robienie niesamowitych kwestii. Najbardziej interesująca jest dla mnie współpraca z innymi. Czasem pracuję spośród ludźmi, o współpracy, wraz z którymi nie mógłbym fantazjować jeszcze 10 lat temu. To wielka zmiana kariery i coś, o czymże myślę bardzo często - wyjaśniał w rozmowie spośród BI.

Bourdain podkreślał przy tym, że aktualnie "pracuje na tyle wiele, żeby nawet nie rozmyślać o swoim miejscu w świecie". Chce jednak czynić tylko kreatywne, nowe rzeczy, a nie "powtarzać się". I wygląda na wówczas, że mu się to udaje - niedawno Bourdain zagrał w Oscarowym filmie "The Big Short", gdzie udowodnił, że nawet pitraszenie i gospodarkę da się kreatywnie połączyć.

Tagi: praca kariera gotowanie Anthony Bourdain Komentując korzystasz spośród narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Odbiorców. Aby zgłosić naruszenie – kliknij w link „Zgłoś Facebookowi” przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się którego adres to https://www.facebook.com/policies

Polecamy

  • Piotr Kuczyński: "Jestem wściekły. Zmieniłem zdanie o likwidacji OFE. Na wciąż gorsze"

  • Jeśli ktoś spóźnił się ze złożeniem PIT, może uniknąć kary. Wystarczy czynny żal

REKLAMY Skraj bloku reklamowego

Afera GetBack

  • Trigon TFI zmienia nazwę po aferze GetBacku

  • Afera GetBacku. Gerda Broker usiłuje uciec spod topora

  • Afera GetBack. Stwórca Altus TFI usłyszał nowe zarzuty

  • Zatrzymano byłego prezesa Idea Agencji bankowej i kilkunastu pracowników. Idzie o aferę GetBack

Notowanie